RESTAURACJA

Cztery Strony Świata (ang. Four Winds).

Restauracja Four Winds

Jestem właścicielem Four Winds: hotelarzem, restauratorem, ale przede wszystkim kucharzem. Bez ogródek przyznaję, że kocham to, co robię. Wychowałem się w rodzinie z tradycjami kulinarnymi. Wiem, co to znaczy dobre jedzenie (przez wielkie „D”) – prawdziwe, naturalne, ekologiczne, pachnące. Czerpię z klasyki i nowoczesności – i tym właśnie chcę się dzielić z każdym.

Z farmy via slow food na stół

Doceniam jakość, dlatego restaurację zaopatruję głównie w produkty z upraw ekologicznych. W żuławskich gospodarstwach kupuję jabłka, maliny, warzywa, miód. Od znajomego hodowcy nabywam w 100% ekologiczny drób oraz jaja kurze i bażancie. W naszym menu zagościł także słynny starożuławski ser – Werderkäse.

Korzystając z dobrodziejstwa okolicznych lasów, sami pozyskujemy takie składniki, jak grzyby, berberys, sok z brzozy, buczyna, młode pędy dzikiego chmielu, dzikie jeżyny, leśne poziomki, kwiat lipy, borówki, młode owoce jałowca i niektóre zioła, służące nam jako przyprawy.

Restauracja w Krynicy Morskiej po prostu nie może nie nawiązywać do darów morza, dlatego specjalnością naszej kuchni są ryby. Wszystkie, poza halibutem, kupuję z miejscowych połowów – zawsze świeże, by oddać ich wyjątkowy smak od pierwszego kęsa.

Szczególnie polecam zupy rybne: regionalną zupę z sandacza i zupę z lina à la flaczki. Warto też spróbować dań głównych. Turbot w świeżych pomidorach z czosnkiem i natką pietruszki to proste połączenie składników, które zaskakuje finezją smaków. Sandacz po rybacku to autorska i bardzo smaczna kompozycja bazująca na rybie w sosie śmietanowo-cebulowym. Łosoś w sosie homarowym to potrawa wykwintna, bardzo popularna w Skandynawii – delikatny smak homara idealnie komponuje się z łososiem (używam dziko żyjącego łososia bałtyckiego), a danie przyciąga koneserów zarówno oryginalnym smakiem, jak i barwą. Na koniec klasyczny węgorz w sosie koperkowym, który dosłownie rozpływa się w ustach.

Przygotowanie ryby w sposób wydobywający z niej to, co najlepsze, jest bardzo pracochłonne, ale warte każdej poświęconej minuty, gdyż stanowi klucz do zadowolenia Gości restauracji Four Winds.

Polecam również raki – nasza restauracja przygotowuje je w kilku wersjach. Do pozycji obowiązkowych należy także zupa rakowa.

Z dań mięsnych na uwagę zasługują przede wszystkim burger z dzika (dziczyzna kupiona od okolicznych kół łowieckich, bułka pszenna własnego wypieku, majonez własnej produkcji z wiejskich jaj i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, aromatyzowany młodymi owocami jałowca z własnego zbioru) oraz polędwica wieprzowa (przyrządzana metodą sous vide, z serem Werderkäse, w sosie demi-glace, podana na gratin z ziemniaków inkrustowanych topinamburem).

Zapraszam do stołu!

Karol Urbanowicz

 

Rezerwacje, oferty specjalne, zamówienie cateringu:
Zadzwoń: 55 246 51 13 lub 693 335 200.

  • PRZYSTAWKI ZIMNE
  • ZUPY
  • RAKI
  • DANIA RYBNE
  • RYBY SMAŻONE TRADYCYJNIE
  • DANIA MIĘSNE
  • DANIA LIGHT
  • MENU DZIECIĘCE
  • DESERY
  • NAPOJE
  • PIWO
  • WINA

PRZYSTAWKI ZIMNE

Węgorz wędzony z Zalewu Wiślanego / 36 zł

 

węgorz wędzony przez Starego wilka morskiego,
pasta z wędzonej papryki, chlebek własnego wypieku, masło

Tatar z Łososia Bałtyckiego / 22 zł

 

aromatyzowany solą morską, otulony świeżym ogórkiem, kapary,
chlebek własnego wypieku, masło

Wątróbka z dorsza  / 25 zł

 

wątróbka z dorsza, olej rzepakowy tłoczony na zimno aromatyzowany świeżym majerankiem, jajo bażanta marynowane, młode pędy dzikiego chmielu kiszone w soku pomarańczowym, chlebek własnego wypieku, masło

ZUPY

Rosół z młodego koguta / 13 zł

 

podawany z domowym makaronem

Żur staropolski  z wiejskim jajem/ 10 zł
Zupa Habaszwili / 11 zł

 

gruzińska zupa słodko-kwaśna, z kawałkami kurczaka i rodzynkami

Zupa rybna regionalna / 11 zł

 

z sandacza z warzywami, zabielana

Zupa z lina a’la flaczki / 15 zł

staropolski przepis, zupa rybna z lina, przyrządzona na smak flaczków wołowych

Zupa rakowa / 20 zł

 

podana z tostem czosnkowym

SKORUPIAKI

Raki gotowane na winie (500 gr) / 75 zł

 

raki, białe wino, oliwa, czosnek, świeży koper

DANIA RYBNE

Sandacz po rybacku / 38 zł

 

sandacz z pieca w sosie śmietanowo-cebulowym, gratin z ziemniaków, marchwi i topinamburu
warzywa escapes

Bałtycki Łosoś z pieca / 34 zł

 

 frytki lub ryż ze szpinakiem, sałaty z sosem vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu Żuławskiego

Turbot w świeżych pomidorach / 50 zł

 

z czosnkiem i nacią pietruszki,
w towarzystwie placuszków z cukinii i marchewki
obficie przekładanych szpinakiem na czosnku i suszonych pomidorach

Bałtycki Łosoś w sosie homarowym / 38 zł

 

Bałtycki Łosoś z pieca w sosie homarowym, ryż ze szpinakiem,

warzywa escapes

Pierogi z Bałtyckiego Łososia / 28 zł

 

z twarogiem, okraszone podsmażoną cebulką,
w towarzystwie sałat z vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu

Węgorz w sosie koperkowym / 60 zł

 

węgorz pieczony w sosie koperkowym, gratin z ziemniaków, marchwi i topinamburu, warzywa escapes

RYBY SMAŻONE TRADYCYJNIE

Flądra (300g) / 28 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Dorsz w cieście piwnym / 30 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Halibut (200g) / 30 zł

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Dorsz bałtycki-zawsze świeży!!! (200g) / 29 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Sandacz (200g) / 33 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

DANIA MIĘSNE

Polędwiczka wieprzowa z serem Staro Żuławskim Werderkase / 39 zł

 

przyrządzona metodą sous vide, z sosem demi – glace, gratin z ziemniaków,marchwi i topinamburu, grillowana cukinia i boczniaki

Burger z dzika / 45 zł


dziczyzna z okolicznego koła łowieckiego, majonez własnej produkcji ze świeżych, wiejskich jaj i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, młode owoce jałowca z własnych zbiorów, buła pszenna własnego wypieku, pomidor malinowy, ogórek małosolny, cebula

Boeuf Strogonow / 35zł

 

firmowy Boeuf Strogonow z wysokiej klasy wołowiny
podany z kasza gryczaną, frytkami lub ziemniakami, marynaty własnej produkcji

Karkówka z grilla z sosem Jack Daniels / 35 zł

 

podana z młodymi ziemniakami lub frytkami, sałaty z vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu żuławskego

DANIA LIGHT

                                                    Risotto z szyjkami rakowymi / 25zł

Krewetki smażone na maśle / 28 zł

z pomidorami, cebulą, pomarańczą, czosnkiem w asyście wyselekcjonowanych sałat
i ziół z vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu oraz grzanką czosnkową

Kasza gryczana z sosem pomidorowym / 23 zł

z cebulką i pieczarkami, w towarzystwie sałat z olejem lnianym

Placuszki z cukinii i marchewki / 27 zł

do wyboru z musem z łososia bałtyckiego lub z sosem pomidorowym,
w towarzystwie sałat z vinaigrettem ze świeżego szpinaku i miodu

Sałatka grecka / 29 zł

ser feta, oliwki, cebula, mieszanka sałat, pomidor, ogórek,
sos vinaigrette lub sos czosnkowy, grzanka

MENU DZIECIĘCE

Zupa pomidorowa / 5 zł
Kotlecik z kurczaka / 18 zł

 

z frytkami lub zimniakami oraz bukietem sałat

Zupa pomidorowa / 5 zł
Spaghetti / 18 zł


z sosem bolognese i serem Staro Żuławskim Werderkase

DESERY

Creme Brulle / 15 zł
Pucharek lodów firmowych / 14 zł

 

pysznie naturalne lody waniliowe przyrządzane na miejscu,
podane z śmietaną kremówką, owocami i polewą czekoladową

Maliny na gorąco / 14 zł

podane z gałką firmowych lodów waniliowych,
w asyście mięty i polewy czekoladowej

Szarlotka / 10 zł
Szarlotka na ciepło / 14 zł

 

Podana z gałką lodów oraz śmietaną kremówką,
w asyście musu owocowego i truflowej polewy czekoladowej

NAPOJE

GORĄCE

Herbata / 5 zł
Herbata owocowa / 5 zł
Espresso / 7 zł
Podwójne Espresso / 11 zł
Cafe Creme (kawa czarna) / 8 zł
Kawa z mlekiem / 9 zł
Cappuccino / 10 zł
Mocca / 10 zł
Cafe latte / 11 zł
Cafe Macchiato / 12 zł

waniliowe, kokosowe, migdałowe, karmelowe

Irish coffee / 13 zł
Kawa po kapitańsku / 15 zł

kawa, ajerkoniak, rum

Kawa parzona / 7 zł

ZIMNE

Kawa mrożona z gąłką lodów i bitą śmietaną / 12 zł
Coca Cola, Fanta, Sprite, Kinley, Cola Zero / 200 ml / 4 zł
Soki Cappy: pomarańcz, grejpfrut, porzeczka, jabłko, pomidor, ananas / 4 zł
Nestea: cytrynowa, brzoskwiniowa / 250 ml / 4 zł
Redbull /250 ml / 8 zł
Dzbanek wody / 1,00 l / 10 zł
Dzbanek lemoniady / 1,00 l / 17 zł
Dzbanek mrożonej herbaty / 1,00 l / 17 zł
Dzbanek Sangrii / 1,00 l / 35 zł
Kwas Chlebowy / 330 ml / 7,5 zł

Rycerski lub Porter

Cydr Lubelski / 300 ml / 7,5 zł

PIWO

Z BUTELKI

Browar Cieszyn:

Lager / 0,5 l / 9 zł
Stout, Mastne, Pszeniczne, Sezonowe / 0,5 l / 10 zł
Porter, Witbier, Double, WestCoIPA / 0,5 l / 12 zł

Browar Amber:

Koźlak, Pszeniczny, Ape / 0,5 l / 9 zł
Żywe / 0,5 l / 9 zł
Złote Lwy / 0,5 l / 8 zł

Specjal, Warka / 0,5 l / 7 zł
Żywiec, Warka Strong / 0,5 l / 7,5 zł
Warka Radler cytrynowy / 0,5 l / 7 zł
Desperado / 0,4 l / 8 zł
Książęce pszeniczne / 0,5 l / 8 zł

Z BECZKI

Browar Amber:

Złote Lwy / 0,3 l / 6 zł
Złote Lwy / 0,5 l / 8 zł

Żywe Browar Amber / 0,3 l / 7 zł
Żywe Browar Amber / 0,5 l / 9 zł

Pilsner Urquell / 0,3 l / 8 zł
Pilsner Urquell / 0,5 l / 10,50 zł

WINA MUSUJĄCE

NV MOËT & CHANDON BRUT / 269 zł

A.O.C. CHAMPAGNE, Francja (CHAMPAGNE BLEND)

2015 MONTELVINI SUPERIORE EXTRA DRY Prosecco / 90 zł

D.O.C.G. ASOLO, Włochy (GLERA)

Montelvini Promosso Vino Spumante / 70 zł
Montelvini Promosso Vino Spumanteb / 100ml / 11zł

WINA BIAŁE

2014 PATRICE MOREUX „LA LOGE AUX MOINES” / 160 zł

A.O.C. POUILLY-FUME, Francja (SAUVIGNON BLANC)

2014 WEINGUT MÜLLER MUGELN RESERVE / 100 zł

D.A.C. KREMSTAL, Austria (CHARDONNAY)

2015 WEINGUT KARL ERBES FEINHERB / 80 zł

MOSEL, Niemcy (RIESLING)

2015 BODEGA CASTELLANA AZUMBRE / 70 zł

D.O. RUEDA, Spain (VERDEJO)

2015 S. OSVALDO PINOT GRIGIO / 70 zł

I.G.P. VENEZIA, Italy (PINOT GRIGIO)

OSVALDO PINOT GRIGIO Włochy / 100 ml / 10 zł
Vina Pioniero Chardonnay Chile / 70zł
Vina Pioniero Chardonnay Chile / 100ml / 11zł

WINA RÓŻOWE

2015 CASA MARIA ROSADO / 60 zł

V.D.T. CASTILLA Y LEON, Hiszpania (TEMPRANILLO)

WINA