RESTAURACJA

Patrząc na mapę jesteśmy…
Na zachód od granicy, na północ od Słońca…

Parafrazując tytuł pewnego opowiadania,które kiedyś czytałem, odgaduję jednocześnie intencje, dla których możemy Państwa gościć. Myślę, że Piaski są dla wielu z Was, również dla mnie, miejscem, w którym chce się być…do którego się zmierza… Jesteśmy w miejscu, w którym kończy się polska część Mierzei Wiślanej. Posługując się dalej tą symboliczną retoryką można rzec, że tu gdzie się wszystko kończy, wszystko się też zaczyna…Tu zbiegają się i stąd rozchodzą kierunki w…

Cztery Strony Świata (ang. Four Winds).

Jestem właścicielem Four Winds – hotelarzem, restauratorem, ale przede wszystkim kucharzem i… kocham to co robię. Czerpię z tradycji i nowoczesności. Wychowałem się w rodzinie z tradycjami kulinarnymi. Wiem, co to znaczy Dobre jedzenie (przez wielkie “D”) – prawdziwe, naturalne, ekologiczne, pachnące. Tym się chcę z Wami podzielić. Znam nowoczesne trendy i z nich czerpię.

Z farmy na stół via Slow Food ;).  Wszystkie ryby, poza halibutem, zakupujemy z miejscowych połowów!  Zależy mi, Abyś poczuł smak świeżej ryby od pierwszego kęsa. Dokładam wszelkich starań, aby serwować rybę świeżą! To bardzo pracochłonne, ale w efekcie bardzo proste – jest kluczem do Waszego zadowolenia.

W dużym stopniu restaurację zaopatruję w produkty z ekologicznych upraw. Z żuławskich gospodarstw zakupujemy jabłka, maliny, warzywa, miód. Od znajomego hodowcy pasjonata kupuję w 100% ekologiczny drób i jaja – jaja kurze i bażancie.  Także ser Staro Żuławski – Werderkase znalazł kilka zastosowań w naszym Menu.  Sami pozyskujemy z okolicznych lasów takie składniki jak grzyby, berberys, sok z brzozy, buczynę, młode pędy dzikiego chmielu, dzikie jeżyny, leśne poziomki, kwiat lipy, borówki,  młode owoce jałowca i niektóre zioła, które służą nam jako przyprawy.

Restauracja ma nawiązywać do miejsca… Naszą specjalnością są ryby! Polecam nasze zupy rybne:
Regionalną Zupę Rybną z Sandacza;  Zupę z Lina a’la flaczki. Polecam nasze dania: Turbot w świeżych pomidorach z czosnkiem i natką pietruszki – z prostego połączenia tych składników płynie finezja, która Was zaskoczy. Sandacz po rybacku to autorska kompozycja oparta na rybie w sosie śmietanowo – cebulowym. Bardzo smaczny.
Łosoś w sosie homarowym – delikatny smak homara idealnie komponuje się z łososiem… barwa jest dopełnieniem kompozycji. U nas w naturalnej wersji z dziko żyjącym Łososiem Bałtyckim. Na koniec klasyczny Węgorz w sosie koperkowym, który rozpływa się w ustach.

Polecamy również Raki w  kilku postaciach. Zupa rakowa to pozycja obowiązkowa!
Z dań mięsnych na uwagę zasługuje przede wszystkim:

Burger z dzika – dziczyzna zakupiona z okolicznych kół łowieckich, buła pszenna własnego wypieku, majonez własnej produkcji z wiejskich jaj i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, aromatyzowany młodymi owocami jałowca z własnego zbioru…

Polędwica wieprzowa przyrządzana metodą sous vide, z serem Staro Żuławskim – Werderkase, w sosie demi-glace, podana na gratin z ziemniaków, inkrustowanych topinamburem.

Zapraszam do mojej restauracji.

Karol Urbanowicz

 

Rezerwacje, szczegóły oferty specjalnej, zamówienie cateringu:
Tel.: 55 246 51 13,
Kom.: 693 335 200

  • PRZYSTAWKI ZIMNE
  • ZUPY
  • RAKI
  • DANIA RYBNE
  • RYBY SMAŻONE TRADYCYJNIE
  • DANIA MIĘSNE
  • DANIA LIGHT
  • MENU DZIECIĘCE
  • DESERY
  • NAPOJE
  • PIWO
  • WINA

PRZYSTAWKI ZIMNE

Węgorz wędzony z Zalewu Wiślanego / 36 zł

 

węgorz wędzony przez Starego wilka morskiego,
pasta z wędzonej papryki, chlebek własnego wypieku, masło

Tatar z Łososia Bałtyckiego / 22 zł

 

aromatyzowany solą morską, otulony świeżym ogórkiem, kapary,
chlebek własnego wypieku, masło

Wątróbka z dorsza  / 25 zł

 

wątróbka z dorsza, olej rzepakowy tłoczony na zimno aromatyzowany świeżym majerankiem, jajo bażanta marynowane, młode pędy dzikiego chmielu kiszone w soku pomarańczowym, chlebek własnego wypieku, masło

ZUPY

Rosół z młodego koguta / 13 zł

 

podawany z domowym makaronem

Żur staropolski  z wiejskim jajem/ 10 zł
Zupa Habaszwili / 11 zł

 

gruzińska zupa słodko-kwaśna, z kawałkami kurczaka i rodzynkami

Zupa rybna regionalna / 11 zł

 

z sandacza z warzywami, zabielana

Zupa z lina a’la flaczki / 15 zł

staropolski przepis, zupa rybna z lina, przyrządzona na smak flaczków wołowych

Zupa rakowa / 20 zł

 

podana z tostem czosnkowym

SKORUPIAKI

Raki gotowane na winie (500 gr) / 75 zł

 

raki, białe wino, oliwa, czosnek, świeży koper

DANIA RYBNE

Sandacz po rybacku / 38 zł

 

sandacz z pieca w sosie śmietanowo-cebulowym, gratin z ziemniaków, marchwi i topinamburu
warzywa escapes

Bałtycki Łosoś z pieca / 34 zł

 

 frytki lub ryż ze szpinakiem, sałaty z sosem vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu Żuławskiego

Turbot w świeżych pomidorach / 50 zł

 

z czosnkiem i nacią pietruszki,
w towarzystwie placuszków z cukinii i marchewki
obficie przekładanych szpinakiem na czosnku i suszonych pomidorach

Bałtycki Łosoś w sosie homarowym / 38 zł

 

Bałtycki Łosoś z pieca w sosie homarowym, ryż ze szpinakiem,

warzywa escapes

Pierogi z Bałtyckiego Łososia / 28 zł

 

z twarogiem, okraszone podsmażoną cebulką,
w towarzystwie sałat z vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu

Węgorz w sosie koperkowym / 60 zł

 

węgorz pieczony w sosie koperkowym, gratin z ziemniaków, marchwi i topinamburu, warzywa escapes

RYBY SMAŻONE TRADYCYJNIE

Flądra (300g) / 28 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Dorsz w cieście piwnym / 30 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Halibut (200g) / 30 zł

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Dorsz bałtycki-zawsze świeży!!! (200g) / 29 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

Sandacz (200g) / 33 zł

 

z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem
lub frytkami w towarzystwie bukietu sałat

DANIA MIĘSNE

Polędwiczka wieprzowa z serem Staro Żuławskim Werderkase / 39 zł

 

przyrządzona metodą sous vide, z sosem demi – glace, gratin z ziemniaków,marchwi i topinamburu, grillowana cukinia i boczniaki

Burger z dzika / 45 zł


dziczyzna z okolicznego koła łowieckiego, majonez własnej produkcji ze świeżych, wiejskich jaj i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, młode owoce jałowca z własnych zbiorów, buła pszenna własnego wypieku, pomidor malinowy, ogórek małosolny, cebula

Boeuf Strogonow / 35zł

 

firmowy Boeuf Strogonow z wysokiej klasy wołowiny
podany z kasza gryczaną, frytkami lub ziemniakami, marynaty własnej produkcji

Karkówka z grilla z sosem Jack Daniels / 35 zł

 

podana z młodymi ziemniakami lub frytkami, sałaty z vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu żuławskego

DANIA LIGHT

                                                    Risotto z szyjkami rakowymi / 25zł

Krewetki smażone na maśle / 28 zł

z pomidorami, cebulą, pomarańczą, czosnkiem w asyście wyselekcjonowanych sałat
i ziół z vinaigrette ze świeżego szpinaku i miodu oraz grzanką czosnkową

Kasza gryczana z sosem pomidorowym / 23 zł

z cebulką i pieczarkami, w towarzystwie sałat z olejem lnianym

Placuszki z cukinii i marchewki / 27 zł

do wyboru z musem z łososia bałtyckiego lub z sosem pomidorowym,
w towarzystwie sałat z vinaigrettem ze świeżego szpinaku i miodu

Sałatka grecka / 29 zł

ser feta, oliwki, cebula, mieszanka sałat, pomidor, ogórek,
sos vinaigrette lub sos czosnkowy, grzanka

MENU DZIECIĘCE

Zupa pomidorowa / 5 zł
Kotlecik z kurczaka / 18 zł

 

z frytkami lub zimniakami oraz bukietem sałat

Zupa pomidorowa / 5 zł
Spaghetti / 18 zł


z sosem bolognese i serem Staro Żuławskim Werderkase

DESERY

Creme Brulle / 15 zł
Pucharek lodów firmowych / 14 zł

 

pysznie naturalne lody waniliowe przyrządzane na miejscu,
podane z śmietaną kremówką, owocami i polewą czekoladową

Maliny na gorąco / 14 zł

podane z gałką firmowych lodów waniliowych,
w asyście mięty i polewy czekoladowej

Szarlotka / 10 zł
Szarlotka na ciepło / 14 zł

 

Podana z gałką lodów oraz śmietaną kremówką,
w asyście musu owocowego i truflowej polewy czekoladowej

NAPOJE

GORĄCE

Herbata / 5 zł
Herbata owocowa / 5 zł
Espresso / 7 zł
Podwójne Espresso / 11 zł
Cafe Creme (kawa czarna) / 8 zł
Kawa z mlekiem / 9 zł
Cappuccino / 10 zł
Mocca / 10 zł
Cafe latte / 11 zł
Cafe Macchiato / 12 zł

waniliowe, kokosowe, migdałowe, karmelowe

Irish coffee / 13 zł
Kawa po kapitańsku / 15 zł

kawa, ajerkoniak, rum

Kawa parzona / 7 zł

ZIMNE

Kawa mrożona z gąłką lodów i bitą śmietaną / 12 zł
Coca Cola, Fanta, Sprite, Kinley, Cola Zero / 200 ml / 4 zł
Soki Cappy: pomarańcz, grejpfrut, porzeczka, jabłko, pomidor, ananas / 4 zł
Nestea: cytrynowa, brzoskwiniowa / 250 ml / 4 zł
Redbull /250 ml / 8 zł
Dzbanek wody / 1,00 l / 10 zł
Dzbanek lemoniady / 1,00 l / 17 zł
Dzbanek mrożonej herbaty / 1,00 l / 17 zł
Dzbanek Sangrii / 1,00 l / 35 zł
Kwas Chlebowy / 330 ml / 7,5 zł

Rycerski lub Porter

Cydr Lubelski / 300 ml / 7,5 zł

PIWO

Z BUTELKI

Browar Cieszyn:

Lager / 0,5 l / 9 zł
Stout, Mastne, Pszeniczne, Sezonowe / 0,5 l / 10 zł
Porter, Witbier, Double, WestCoIPA / 0,5 l / 12 zł

Browar Amber:

Koźlak, Pszeniczny, Ape / 0,5 l / 9 zł
Żywe / 0,5 l / 9 zł
Złote Lwy / 0,5 l / 8 zł

Specjal, Warka / 0,5 l / 7 zł
Żywiec, Warka Strong / 0,5 l / 7,5 zł
Warka Radler cytrynowy / 0,5 l / 7 zł
Desperado / 0,4 l / 8 zł
Książęce pszeniczne / 0,5 l / 8 zł

Z BECZKI

Browar Amber:

Złote Lwy / 0,3 l / 6 zł
Złote Lwy / 0,5 l / 8 zł

Żywe Browar Amber / 0,3 l / 7 zł
Żywe Browar Amber / 0,5 l / 9 zł

Pilsner Urquell / 0,3 l / 8 zł
Pilsner Urquell / 0,5 l / 10,50 zł

WINA MUSUJĄCE

NV MOËT & CHANDON BRUT / 269 zł

A.O.C. CHAMPAGNE, Francja (CHAMPAGNE BLEND)

2015 MONTELVINI SUPERIORE EXTRA DRY Prosecco / 90 zł

D.O.C.G. ASOLO, Włochy (GLERA)

Montelvini Promosso Vino Spumante / 70 zł
Montelvini Promosso Vino Spumanteb / 100ml / 11zł

WINA BIAŁE

2014 PATRICE MOREUX „LA LOGE AUX MOINES” / 160 zł

A.O.C. POUILLY-FUME, Francja (SAUVIGNON BLANC)

2014 WEINGUT MÜLLER MUGELN RESERVE / 100 zł

D.A.C. KREMSTAL, Austria (CHARDONNAY)

2015 WEINGUT KARL ERBES FEINHERB / 80 zł

MOSEL, Niemcy (RIESLING)

2015 BODEGA CASTELLANA AZUMBRE / 70 zł

D.O. RUEDA, Spain (VERDEJO)

2015 S. OSVALDO PINOT GRIGIO / 70 zł

I.G.P. VENEZIA, Italy (PINOT GRIGIO)

OSVALDO PINOT GRIGIO Włochy / 100 ml / 10 zł
Vina Pioniero Chardonnay Chile / 70zł
Vina Pioniero Chardonnay Chile / 100ml / 11zł

WINA RÓŻOWE

2015 CASA MARIA ROSADO / 60 zł

V.D.T. CASTILLA Y LEON, Hiszpania (TEMPRANILLO)

WINA